ЕКСПЕРТНА ОЦІНКА ЗАВДАНЬ ЗОВНІШНЬОГО НЕЗАЛЕЖНОГО ОЦІНЮВАННЯ ВІДКРИТОГО ТИПУ З РОЗГОРНУТОЮ ВІДПОВІДДЮ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ - Радзивіл, Анна Петрівна (Інформаційно-комунікаційні технології в освіті, 2015)
Метою дослідження є аналіз завдань відкритого типу з розгорнутою відповіддю з української мови і літератури, принцип його створення, порівняння результатів учасників тестування та робота експертів з перевірки тестових завдань даної форми. Ця проблема є важливою, тому що про неї мало хто писав. Існування тесту з української мови та літератури як інструменту норм-орієнтованого оцінювання визначає межі можливої інтерпретації даних після його застосування. Тест з української мови як інструмент педагогічного вимірювання надає важливу інформацію про стан мовної освіти в Україні, що має стати предметом аналізу педагогів, адміністрації загальноосвітніх навчальних закладів, управлінь освіти,Міністерства освіти і науки України, методичних служб. Тест усебічно перевірив знання випускників, їхні вміння й навички, що забезпечують мовну й мовленнєву компетенції випускників загальноосвітніх навчальних закладів.