ТЕСТИ ЗАГАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У НАЦІОНАЛЬНИХ СИСТЕМАХ ВСТУПНИХ ІСПИТІВ ДО ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ:СВІТОВИЙ ДОСВІД І УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕКСТ - Духота, Тетяна Сергіївна (Інформаційно-комунікаційні технології в освіті, 2015)
Значимість задачі відбору студентів до вищих навчальних закладів постійно зростає і набуває надзвичайної ваги у сучасному знаневому, інноваційному суспільстві, оскільки саме людський потенціал, його інтелект перетворюється в основний його ресурс. Успішність держави все більше визначається ефективності її системи освіти, яка готує нові покоління громадян, що забезпечують виживання і лідерство країни у глобалізованому конкурентному світі, крокуючого до суспільства сталого розвитку, що є умовою виживання і прогресу цивілізації. У системі вступу до вищих навчальних закладів в Україні у 2008 році відбулась радикальна реформа – перехід від вступних іспитів у вищих навчальних закладах до запровадження зовнішнього незалежного оцінювання, яке на даний момент виконує роль головного критерію вступу. Перехід цей готувався упродовж 5 років у рамках спільного проекту Міністерства освіти і науки України й Міжнародного фонду «Відродження» застосовуючи світовий досвід й теорію освітніх вимірювань до українського контексту. Експеримент з упровадження тестів загальної навчальної компетентності у систему зовнішнього незалежного оцінювання відбувся відповідно до наказу міністерства освіти і науки України від 28.12.2009 р. № 1230 «Про проведення в 2010-2012 рр. експерименту з упровадження тесту загальної навчальної компетентності», в якому визначено загальні календарні терміни проведення апробації й пілотування тестів навчальної загальної компетентності та обсяги учасників експерименту по регіонах і роках і включає в себе 3 етапи: 1. Апробація тесту загальної навчальної компетентності (2010 рік). 2.Пілотування тесту загальної навчальної компетентності на регіональному рівні (2010-2011 навчальний рік). 3. Пілотування тесту загальної навчальної компетентності на державному рівні (2011-2012 навчальний рік). Тест має дві частини вербально-комунікаційну й логіко-математичну: перша складається з трьох секцій тривалістю по 20 хв. - містить завдання закритого типу (8 завдань вибіркового типу, 3 завдання з короткою відповіддю) та есе - окремої секції тривалістю 30 хв.; друга - з трьох секцій тривалістю по 20 хв. (це завдання закритого типу: з них 8 - вибіркові, 3 - потребують короткої відповіді). Крім того, до ТЗНК входить апробаційна частіша (1 секція тривалістю 20 хв.), мета якої - психометричне опрацювання завдань, використовуваних у наступних тестах (абітурієнт не знає, котра з секцій апробаційна). Головною метою впровадження тестів загальної навчальної компетентності у систему зовнішнього незалежного оцінювання є вдосконалення системи вступу до вищих навчальних закладів на основі ЗНО: підвищення рівня її ефективності і справедливості. ТЗНК призначений для диференціації учасників тестування за рівнями загальної навчальної компетентності. Упровадження тестів загальної навчальної компетентності сприятиме становленню компетентнісної парадигми системи загальної і вищої освіти. Метою педагогічного експерименту є упровадження тестів загальної навчальної компетентності у систему зовнішнього незалежного оцінювання, використання якого дасть змогу покращити ефективність системи вступу до вищих навчальних закладів за рахунок використання додаткового критерію відбору, який підвищує прогноз успішності в навчанні (прогностичну валідність тестів ЗНО). Вочевидь, чим більше критеріїв будуть враховуватись при вступі до вищих навчальних закладів, тим краще можна прогнозувати успішність навчання студента, а значить і здійснювати більш якісний відбір до ВНЗ. Світова практика показує, що практично немає країн, які б не використовували при вступі до ВНЗ результати національних стандартизованих тестувань. Найпершим з цих країн був Азербайджан, який створив свою систему ЗНО абітурієнтів ще у 1993 році, а Литва проводить ЗНО абітурієнтів з 1997 року. Дивлячись наперед, можна сказати, що доцільно ТЗНК зробити одним з показників об’єктивності, що буде враховуватися у вищих навчальних закладах України. Впровадження цього тесту гарантуватиме більш якісний відбір, а отже і престижність української вищої освіти.